Nová registrace
Zapomenuté heslo
Přihlásit
Vyhledat

Jedlé květy - výstřelek šéfkuchařů nebo jsou k něčemu dobré?


Okvětní lístky patří nejen ve světě cukrovinek k těm nejluxusnějším ingrediencím. Sušené plátky růží či fialek zdobí dezerty vyhlášených podniků, zejména těch v Paříži. 
(U nás můžete ochutnat dokonalé kombinace chocoMe s květinami zde)

 	Hořká čokoláda s kandovanými plátky růží, višněmi a skořicí

Přitom dříve se květiny objevovaly na stolech mnohem častěji než jen jako dekorace. Používaly se do polévek, salátů, k masům, jen tak na chléb, a samozřejmě v dezertech.

 

Asi nejznámější milovnicí kandovaných okvětních lístků byla císařovna Sisi. Konkrétně bonbonů z kandovaných okvětních lístků fialek. Dodnes je tato ingredience považována za mistrovské dílo světové cukrařiny.

 

Nicméně dříve květy nebyly jen výsadou bohatých. Obyčejní lidé pravidelně konzumovali daleko větší spektrum květin, i když v obyčejnějších úpravách. Na stolech možná i našich babiček bychom mohli najít pampelišky, sedmikrásky, levanduli, lichořeřišnici a různá luční kvítka a bylinky.

 

Díky šéfkuchařům špičkových restaurací se tedy k používání květin opět vracíme.

 

Zkuste si květinami obohatit i ozdobit svůj jídelníček. Jen si dejte pozor, aby květiny byly přírodní, bez pesticidů a jiné chemie. Nejsou vhodné květy z květinářství - často obsahují mnoho hnojiv, postřiků, dokonce i laky. Určitě nejezte květiny, které neznáte a nevíte, zda jsou jedlé. Vyhněte se použití šalvěje, hrachoru, narcisům, oleandru, azalkám i rododendronům či kalám.

 

Naopak můžete vyzkoušet známé léčivky, jako například měsíček lékařský, sedmikrásku, ibišek či květy černého bezu, ale také begónii, šeřík, chrpu, chryzantémy, fuchsie, macešky i karafiáty.

 

Pro konzumaci se sbírají květy ve vrcholném květu. Vyhněte se lístkům povadlým, odkvetlým, vybledlým nebo uzavřeným květům. Na nedozrálých nebo přezrálých květech si nepochutnáte - jsou hořké nebo trpké.

 

Pokud se chystáte použít jedlé květy, mělo by být jídlo co nejjednodušší, příliš mnoho chutí nebo chutě výrazné by jemnost květin přehlušily,“ vysvětluje šéfkuchař Roman Paulus.

 

 

blog
3 rychlé tipy, které vám pomůžou vybrat kvalitní čokoládu
valentyn
Padesát plus JEDEN odstínů temnoty – Vášeň zaručena
čokoládový dárek
Čokoláda jako dárek - Věnujte své lásce všechno!

Proč ochutnat

01
Ty nejlepší suroviny
02
Bez
barviv
03
Jedinečná kombinace
04
Ruční
výroba
05
Vysoký obsah kakaa
Odběr těch nejsladších novinek